Email info@bosmanvastgoed.be
Telefoon +32 (0) 13 700 088

Aanbod – Costa del Sol

Costa del Sol, het balkon van Europa

De Costa del Sol is een prachtige kuststreek gelegen in Andalusië, in het zuiden van Spanje. Het mediterrane klimaat is er één van de beste ter wereld met maar liefst minstens 320 dagen zon per jaar.

  • Het klimaat van de Costa del Sol is één van de meest aangename en gezonde van Europa.
  • De combinatie van zon, zee en bergen zorgen voor een mild klimaat met een gemiddelde temperatuur van 18 graden en quasi geen regendagen.
  • Witte zandstranden, duinen, afgewisseld met rotspartijen en soms ook steile kusten. Door het uitstekende klimaat trekken heel wat mensen met reuma, ischias en astma naar deze streek om hun gezondheid te verbeteren.
  • De Costa del Sol wordt door golfliefhebbers vaak ‘De Costa del Golf’ genoemd. Met meer dan 70 golf courses is dit dus ook de Europese topbestemming voor golfliefhebbers.
  • De sport- en natuurliefhebbers kunnen zich uitleven op de verschillende wandel- en fietspaden die zich vaak ook uitstippelen doorheen regionale natuurparken. Kitesurfen, canyoning, karting,… zijn slechts enkele van de meer avontuurlijke hobby’s die u hier kan uitoefenen.
  • Voor de kinderen zijn er heel wat verschillende pret- en waterparken en meerdere dierentuinen en

 

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek

Praktische info over kopen in Spanje

Kosten bovenop de aankoopprijs

We moeten eerst en vooral een onderscheid maken tussen een herverkoop of nieuwbouw rechtstreeks van een projectontwikkelaar.

  • Nieuwbouw is altijd aan 10%, terwijl herverkoop steeds afhangt van de prijs: 
  • 8% tax voor waarde 0 - 400.000 euro
  • 9% tax voor de schijf 400.000 - 700.000 euro
  • 10% tax voor de schijf + 700.000 euro 

Dan zijn er de kosten voor de advocaat die normaal 1% + BTW (21%) vraagt en de notaris en de registratie wat meestal rond de 3000 euro ligt, afhankelijk van de complexiteit van de akte en de waarde van de eigendom. 

De aansluiting voor water en elektriciteit wordt ook door de advocaat geregeld en daarna betaal je afhankelijk van wat je verbruikt. 

Als buitenlander hebt u in Spanje een NIE nummer om vastgoed te kunnen aankopen. Dit identificatienummer voor buitenlanders is een uniek, exclusief persoonlijk nummer, dat door het hoofdbureau van politie wordt toegewezen aan buitenlanders.

De kosten voor het NIE nummer bedragen 10 euro per applicatie en vertalingen worden aangeboden via onze advocaat en deze zitten al inbegrepen in zijn kosten.

Onroerende voorheffing van het 2e verblijf

In Spanje werkt men met een 'property income tax', dit kan je vergelijken met onze onroerende voorheffing. In Spanje bedraagt dit 0,5% van de kadastrale waarde van de eigendom. Deze kadastrale waarde ligt meestal een stuk onder de huidige marktwaarde aangezien de laatste aanpassing een 25-tal jaar geleden is gebeurd.

Voor een appartement waarvan het KI 400€ is, is de kost voor deze tweedeverblijfs taks 200€ per jaar.  
Dit hoeft u dus niet af te schrikken, eerder in tegendeel. 

Er is in Spanje ook een IBI of 'council tax'. Deze is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de bebouwde opp. van de eigendom, het soort land waarop deze eigendom ligt, de grootte van het stuk grond en de nabijheid van diensten en voorzieningen. 

Afhankelijk van deze factoren gaat de plaatselijke gemeente een kadastrale waarde toekennen aan de eigendom. Deze zal ongeveer 60 à 70% bedragen van de werkelijke hedendaagse waarde van uw eigendom. 

De IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) wordt dan berekend door een coëfficiënt te vermenigvuldigen met de kadastrale waarde. 

De gehanteerde coëfficiënt schommelt tussen de 0.4% en de 1.3% voor eigendommen in de stad. Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de verschillende gemeentes. 
Wanneer u een eigendom wilt aankopen is het absoluut aangewezen om een kopie van de IBI betalingen op te vragen. Op dit document vind u ook duidelijk de kadastrale waarde van de eigendom terug. Onze advocaat zal dit altijd voor u doen! 

'Basura' is nog een vaste kost en dit is de tax die je betaalt specifiek voor het ophalen van het vuilnis en de recyclage ervan. Dit hangt ook weer af van de gemeente en schommelt normaal gezien tussen de 20 en 200 euro per jaar. 

Tenslotte is er nog de 'Wealth tax'. Deze loopt van 0.2 tot max. 2.5% maar wordt pas toegepast wanneer uw totale bezittingen in Spanje meer dan 700.000 euro bedragen. 

Uiteindelijk valt dit allemaal bij elkaar geteld heel goed mee!

Gemeenschappelijke kosten

Wanneer u een eigendom aankoopt in Spanje zal dit heel vaak in een communiteit liggen. Deze communiteit wordt het hele jaar door onderhouden. De kosten hiervan hangen heel sterk af van de aangeboden faciliteiten van de communiteit; lift, security, (verwarmd) zwembad, binnenzwembad, ... 

In de regio waar wij projecten aanbieden varieert deze kost meestal tussen 100 en 350 euro per maand maar er zijn een aantal uitschieters. We delen dit uiteraard aan u mee zodat u van alles op de hoogte bent. 

Verloop van de betaling van nieuwbouwprojecten

De betaling bij de aankoop van een nieuwbouwproject verloopt altijd in schijven. Bij een aankoop wordt een 'reservatie' gevraagd. Dit bedraagt meestal 6000 euro.  
Daarna betaal je een voorschot en naarmate de werken vorderen betaal je de bouwheer verder in schijven. De bouwheren waarmee wij samenwerken hebben allemaal een bankgarantie en zijn dus helemaal te vertrouwen. 

De sleuteloverdracht gebeurt bij de akte die meestal na het geven van een volmacht wordt getekend door de advocaat. Hij houdt dan uw sleutel bij tot u ter plaatse kan komen. 

Ook in Spanje heerst er een 10-jaar aansprakelijkheid voor de bouwheer. 

Onze ervaring

Als u met ons een eigendom in de Costa del Sol aankoopt verloopt alles zeer veilig en goed gestructureerd. We kennen de omgeving heel goed en ook de verschillende projectontwikkelaars hebben voor ons geen geheimen.

Het advocatenkantoor waarmee we samenwerken is zeer streng en punctueel en zij laten niets aan het toeval over. 
Energieprestatiecertificaten zijn in Spanje nog niet zo belangrijk als hier bij ons in het koudere België maar er wordt absoluut wel rekening gehouden met de huidige energienormen.

Het leven aan de Costa del Sol is enorm aangenaam. Alles verloopt er met minder stress en daar heeft het zonnige klimaat en het lekkere eten waarschijnlijk wel wat mee te maken ☺ Het is de ideale omgeving om tot rust te komen. 

Met de vele goedkope vluchten naar Malaga bent u bovendien snel voor een paar dagen op en af. Er zitten heel wat autoverhuurfirma's in de luchthaven. Als u opteert voor een eigen wagen ter plaatse zijn er ook mogelijkheden om deze het hele jaar door veilig te laten bewaren in de buurt van Malaga airport. Laat ons gerust weten als u hier meer informatie over wenst! 

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT